11 December 2010

MELAKA: syurga beli belah

Semalam aku shopping la kat salah satu pasaraya besar kat Melaka ni. Dulu dia memang sangat terkenal sekarangpun terkenal. Cuma yang aku kurang berpuas hati ialah proses pembayaran dikaunter. Punyalah ramai orang. Bukaknya tak sampai 10 kaunter. Lebih kurang 5 jer kot. Dahlah beratur punyalah panjang mengalahkan nak amik tiket balik kampung. Dah tau ni year end sale kan, bukak la banyak-banyak sikit kaunter.

Aku dengar citer kes ini berlaku kerana kekurangan pekerja cashier. Mungkin salah satu faktor utama ialah pembukaan banyak pasaraya besar hinggakan pekerja terutama cashier yang berpengalaman mempunyai pilihan mana yang lebih baik. Bagus untuk rakyat (pekerja). Jadi, aku tak percaya kalau ada budak yang datang sembang dengan aku berkata susah nak cari kerja kat Melaka. Pembohong. Tak caya korang roundlah mana-mana hypermarket ni, mesti ada stall yang memerlukan pekerja. Begitu juga restoran-restoran makanan segera. Isunya disini memilih sangat kot.

Balik pada citer aku tadi, secara tak langsung akupun rasa malas nak shopping kat pasaraya berkenaan. Percayalah kalau berterusan setahun, mungkin terpaksa tutup kot. Bukannya sebab takde pelanggan tapi pelanggan lari disebabkan 'penat' nak menunggu di kaunter. Lepas tu kat Melaka ni memang banyak sangat pilihan. Jadi aku sarankan agar isu pekerja ni perlulah di atasi kalau ingin berkembang maju.

Meh aku senaraikan pasaraya besar kat Melaka :-



ADA DUA



ADA TIGA




ADA TIGA



ADA DUA



ADA DUA




ADA SATU




ADA DUA




SHOPPING MALL ADA TIGA


Itu yang aku ingat dan yang aku tau kat area Melaka Tengah la. Yg area jasin ngan alor gajah ade jugak pasaraya kecil-kecilan.

Jumlah rakyat Melaka lebih kurang 724,000 orang. Tapi pasaraya punyalah banyak. Sebab utama ialah ada pelancong yang melawat pasaraya ini kemudian membeli terutama dari Singapura. Itu alasan bos salah satu pasaraya di atas ni.

Kesimpulannya, tak payah la korang risau kalau dtg Melaka tak bawak baju ke seluar ke. Shopping banyak. beli aje. senang cerita.

Pahang ada? hahha

note:melawat melaka bersejarah bererti melawat malaysia

6 comments:

Mohd Adam said...

ammar knape skit sgt.Kasi lebih2 lg shopping tu.Negeri Melaka dh mcm2 shopping ada.

Kasi panas skit org kuantan,brg x seberapa,harga mahal,KEREK LEBIH....

syirakhalid said...

melaka pun dah mcm kl..jem memanjang

amaraizat said...

adam::hahha. itu je yang aku igt la. banyak lagi kot. tapi xlarat aku nk tulis banyak2.kehkeh. takpe, tak lama lagi PAHANG pon akan jadi mcm MELAKA

amaraizat said...

kak syira::hehe. tau takpe. nak pegi bandar nek kete dah malas dah skang. nek basikal lagi heaven kan

nurul hafizah said...

family store pun byk,tenten2!!hahaha
byk giler ar =p

amaraizat said...

hafizah::haah. banyak sangat. smpi tak larat la nak senaraikan.ngehngeh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...