21 October 2011

kekeliruan antara Masjid Al-Aqsa dan Dome of The Rock

Masjidil Aqsa yang sebenar, tp ramai juga yang tersilap.

Inilah gambar Masjidil Aqsa yang sebenar


Ini adalah Masjid Umar atau Kubbah As Sakhrah (Dome of the Rock)

ramai yang tersalah anggap masjid ini sebagai Masjidil Aqsa. sebenarnya ini adalah strategi yahudi laknatullah untuk mengaburi mata umat Islam kerana mereka akan memusnahkan Masjidil Aqsa yang sebenar tidak lama lagi. bagi mereka yang tidak tahu, akan menganggap Masjid Al-Aqsa masih kekal dan tidak dimusnahkan oleh yahudi laknatullah.


melihat pada gambar di atas, tentunya ramai yang menyangka bahawa masjid di atas adalah Masjid Al-Aqsa. kalau diperhatikan denga teliti, kita akan dapat melihat sebuah lagi kubah berwarna hijau yang kelihatan agak samar-samar. percayalah, kubah yang berwarna hijau itulah Masjid Al-Aqsa yang sebenarnya.

Masjidil Aqsa merupakan kiblat pertama bagi umat Islam sebelum dipindahkan ke Kaabah dengan perintah Allah SWT. kini ia berada di dalam kawasan jajahan yahudi laknatullah. dalam keadaan yang demikian, pihak yahudi telah mengambil kesempatan untuk mengelirukan Umat Islam dengan mengedarkan gambar Dome of The Rock sebagai Masjidil Aqsa. tujuan mereka hanyalah satu, iaitu untuk meruntuhkan Masjidil Aqsa yang sebenarnya. apabila Umat Islam sendiri sudah terkeliru dan sukar untuk membezakan Masjidil Aqsa yang sebenarnya. maka semakin mudahlah tugas mereka untuk melaksanakan perancangan tersebut.

lihat pula gambar di bawah, berikut adalah gambar sebenar Masjidil Aqsa pada jarak yang lebih dekat. betapa jauhnya perbezaan antara Dome of The Rock jika dibandingkan dengan Masjidil Aqsa. hanya Jauhari juga yang mengenal Manikam .


agenda Israel adalah untuk menghapuskan Masjidil Aqsa.

berikut disertakan juga terjemahan daripada surat yang dikarang dan dikirimkan oleh Dr. Marwan kepada ketua pengarang "Al-Dastour" harian. berhati-hatilah dengan perancangan zionist tentang Masjidil Aqsa. jangan biarkan mereka berjaya dengan peracangan mereka. terjemahan surat Dr. Marwan:

"Terdapat beberapa kekeliruan di antara Masjidil Aqsa dan The Dome of The Rock. Apabila sahaja disebut tentang Masjidil Aqsa di dalam media tempatan mahupun antarabangsa, gambar The Dome of The Rock pula yang dipaparkan. Sebab utama ia dilakukan adalah bagi mengabaikan orang ramai dimana ianya adalah perancangan Israel. Tinjauan ini diperolehi semasa saya tinggal di USA, dimana saya telah dimaklumkan bahawa Zionis di Amerika telah mencetak dan mengedarkan gambar tersebut dan menjualkannya kepada orang arab dan Muslim. Kadangkala dijual dengan harga yang murah bahkan kadangkan diberikan secara percuma supaya Muslim dapat mengedarkannya dimana-mana sahaja. Tak kira di rumah mahupun pejabat.

Ini meyakinkan saya bahawa Israel ingin menghapuskan gambaran Masjid Al-Aqsa dari ingatan umat Islam supaya mereka dapat memusnahkannya dan membina kuil mereka tanpa sebarang publisiti. Sekiranya terdapat pihak yang membangkang atau merungut, maka Israel akan menunjukkan gambar The Dome of The Rock yang masih utuh berdiri, dan menyatakan bahawa mereka tidak berbuat apa-apa. Rancangan yang sungguh bijak! Saya juga merasa amat terperanjat apabila bertanya kepada beberapa rakyat arab, Muslim, bahkan rakyat Palestin kerana mendapati mereka sendiri tidak dapat membezakan antara kedua bangunan tersebut. Ini benar-benar membuatkan saya berasa kesal dan sedih kerana hingga kini Israel telah berjaya dalam perancangan mereka." 
Dr. Marwan Saeed Saleh Abu Al-Rub Associate Professor, Mathematics Zayed University Dubai.
 Al Aqsa
 Al Sakhrahjadi berhati-hatilah selepas ini. jangan lagi terkeliru dengan mana satu al-Aqsa, mana satu al-Sakhrah. usahlah anda merasa ini semua tidak penting. kerana sesungguhnya al-Aqsa bukanlah sebuah masjid biasa. ia adalah kiblat pertama bagi orang Islam. dan amat memalukan jika anda yang mengaku Islam tidak merasa terpanggil untuk memberitahu kepada orang lain pula. 

credit to: darulnuman.com

p/s: sebarkan lah untuk kebaikan bersama. Wallahua’lam…


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...