15 September 2012

antara beruk dan manusiapada suatu hari ada seekor cucu beruk yang masih kecil bermain kat tepi sungai. bila penat bermain, ia duduk kat atas sebatang pokok ditepi sungai tu.

tak berapa lama, tiba tiba sang beruk melihat seorang lelaki berjalan menuju sungai membawa timba dan kain basahan. si beruk terus diam memerhatikan lelaki itu mandi di sungai, menggosok gigi, bersabun dan bersyampoo.


bila selesai mandi, lelaki itu pun memakai pakaian yang cantik dan rapi. kemudian ia pulang.


datang pulak beberapa orang perempuan untuk mandi dan membasuh pakaian. mereka mandi dan membersihkan diri lalu pulang ke rumah.

cucu beruk ini tak habis fikir, lalu ia pun pergi mencari neneknya untuk memberitahu apa yang baru dilihatnya.

“neeek!!!” jerit sang cucu.


“ada apa, cu?” jawab sang nenek terkejut.


“alangkah seronoknya jika kita jadi manusia, ya nek!” kata sang cucu.


“seronok? apsal cucu cakap macam tu?” tanya si nenek kehairanan.


“aku baru mengintai manusia yang sedang mandi di sungai. seronok sangat nampaknya, nek. dia gosok gigi, bersabun dan bersyampoo. sesudah mandi dia lap tubuhnya, lalu memakai pakaian yang cantik. kalaulah kita jadi manusia, ya nek!!!” kata sang cucu.


“alaa... cucuku, sebenarnya tidak seronok jadi manusia!” kata sang nenek tegas dan meyakinkan.


“kenapa, nek?” sang cucu ingin tahu.


“manusia mempunyai banyak kewajipan dan larangan, cu. pada bulan Ramadan diwajibkan puasa ke atas mereka. mereka diwajibkan untuk sembahyang lima kali sehari, kena tutup aurat.. jika mereka tidak akur, mereka berdosa dan mendapat seksa di akhirat. mereka juga dilarang mencuri, main nombor ekor, bersifat angkuh, memutuskan silaturahim dan banyak lagi”, sang nenek menjelaskan.


“yakah, nek? cucu baru tahu nie,” sampuk sang cucu kehairanan.


sang nenek melanjutkan: “sebenarnya, cu, lebih seronok jadi beruk macam kita ini berbanding jadi manusia. kita beruk tak ada kewajipan puasa, kita bebas makan bila-bila masa kita suka. kita juga tidak dilarang mencuri, pisang orang pisang kita, rambutan orang rambutan kita, jering orang jering kita, durian orang durian kita juga. kita tak payah nak tutup aurat, bulu-bulu kita ni ada.. pendek kata, kita boleh lakukan apa sahaja yang kita suka bila-bila masa.”


“jadi, jika ada di antara manusia keberatan sembahyang, keberatan berpuasa, taknak tutup aurat silakan sahaja jadi beruk, ya nek?” kata sang cucu yang semakin bijak.

“tepat sekali cu,” balas si nenek.  

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...