25 July 2012

don't be sad. Allah always with us.




waktu kita tempuh onak duri dunia, mesti derita akan cuit hati kita sekali sekala. hati remuk hingga menangis tanpa henti. kesedihan tu akan terus menerus bersemadi dalam hati.


waktu tu, sabar pun dah tak berguna lagi. 


dalam terharu, walau tak banyak, air mata akan tertumpah jua.


wahai hamba Ilahi, begitulah kehidupan dunia. 
sungguh! 
kita tak akan dapat menjangka apa yang Allah aturkan untuk kita. 


adakalanya kita gembira, kita lupa pada yang sedang derita.
adakalanya kita tersangat kecewa, mereka sedang bergelak tawa.


namun, jangan risau manusia. 


Allah tu Tuhan kita.
Tuhan yang Maha Luas kasih sayangNya.


percayalah.
Allah tidak akan menduga hambaNya kecuali untuk melihat hambaNya tersenyum di sana. tertawa di sana. berbahagia di sana. ya, di sana. di mana?


InsyaAllah di Syurga.
yang mengalir di bawahnya
sungai-sungai yang mendamaikan jiwa
Indahnya!


di dalam hati manusia ada satu bentuk kekusutan dan tidak terurus kecuali menerima kehendak Allah.


wahai hamba Allah,
jangan bersedih kerana anda telah melalui kesedihan itu kelmarin
dan ia sama sekali tidak memberi sebarang manfaat pon keesokan harinya.


kesedihan demi kesedihan akan membuatkan anda semakin terperusuk dalam keputusasaan.
dan dunia yang luas dirasakan sempit dan tidak lagi berguna.


padahal, dunia inilah kesempatan untuk kita dekatkan diri kepada Allah
untuk kita raih SyurgaNya yang tersangat indah.
serta bebas dari segala kesedihan.


disebabkan kesedihan juga air yang manis boleh rasa pahit
makanan yang sedap boleh rasa hambar
mawar mekar mewangi jadi layu.


ingat, tangisan terindah itu bila butir air mata mengalir hangat di pipi
lantaran terasa diri kita kerdil sangat.
dan begitu berdosanya kita disisi Allah.


hamba Allah, wahai sahabat saya
lihatlah sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu
sepanjang hidup jangan mudah putus asa


senyuman yang kau berikan, air mata yang kau titiskan
simpan.
jadikan tauladan. 


semua yang kau pandang dan dengar
simpan.
buat pedoman.






p/s: sebenarnya hati aku remuk sangat. semua data dalam laptop hilang. kosong. sedih. kecewa. Allah....

1 comment:

Awie Omar said...

Salam sejahtera. Saya Awie Omar dari awieomar.blogspot. Terima kasih sebab sudi follow blog saya. Dengan ikhlas hati nak menjemput anda untuk sertai segmen next top "BLOGGER" musim 3. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1 & 2 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Tak perlu buat apa apa entri. Hanya komen di mana mana entri dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Harap sudi la menyertainya. Ganjaran pasti ada untuk pemenang :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...